Viulunrakentaja
Simo Turunen
ETUSIVU   VIULUNRAKENTAJA   RAKENNE   MATERIAALIT
LAKAT JA VÄRIT   SOITINGALLERIA   SUMMARY

LAKAT

Viulunrakennuksessa käytettävät lakat voidaan jakaa öljy- ja spriilakkoihin. Öljylakat sisältävät useimmiten pellava- tai pähkinäöljyä sekä hartsia. Meripihka, Kauri kopaali ja kolofoni ovat yleisiä öljylakan hartseja. Öljy ja käytettävä hartsiaines yhdistetään keskenään keittämällä. Kyseiset lakat kuivuvat pääasiassa kemiallisten muutosten seurauksena valon ja ilman vaikutuksesta.

Spriilakka on hartsiainesten ja liuottimena käytettävän aineen sekoitus. Sandarakkia, sellakan eri muotoja (mm. Kusmi seedlac), mastiksia ja propolista käytetään yleisesti spriilakoissa. Spriilakat kuivuvat liuotinaineen haihtuessa seoksesta pois.

Lakkauksen tarkoituksena on soittimen ulkonäöllisten seikkojen lisäksi ennenkaikkea suojella puuta ulkoisilta rasitteilta. Tarvittava lakkakerrosten määrä riippuu käytettävästä lakasta ja sen paksuudesta.

VÄRIT

Luonnonaineita käytetään edelleen lakkavärien valmistukseen vaikka synteettisiäkin väriaineita on saatavilla. Yleisimmin käytettyjä ovat värimataran juuri, santelipuun lastut sekä kuivatut kokenillikilpikirvat. Alunan avulla näistä saadaan oranssin ja punaisen sävyisiä lakkavärejä.
 
Sariolankatu 36, 50130 Mikkeli • 040-5826558 • simoturunen.fi(a)gmail.com